Indonesische Rijsttafel

Indonesië bestaat uit ruim zestienduizend eilanden, verspreid tussen Azie en Australie. Drieduizend eilanden waren bewoond met ongeveer driehonderd volkeren. De bevolking van de individuele eilanden was op zichzelf aangewezen en leefden geïsoleerd van elkaar. Het gevolg is dat er veel verschillende keukens en gerechten ontstonden bereid van wat er lokaal verbouwd werd.

 

Saté Kambing

Een van de lekkerste streetfood voorgerechten. Voor de lamssaté uit Tegal (Midden-Java), wordt de marinade gemaakt van korianderzaad (2 tl), komijnzaad (5 tl), kemiri noten (4), lomboks (2), sjalotten (2), knoflook (3 tenen), gember (3cm), ketjap (5 el), manis, trassi (0,5 tl), tamarind pulp (1,5 tl) vermengd met water, sap van ½ limoen, palmsuiker (1tl), zeezout (1tl), en 1,5 kg lamsvlees. Wat je nog nodig hebt is een vijzel, satéstokjes en een grillpan. Je kunt alles bij ons verkrijgen behalve de het lamsvlees.

 

Nasi Goreng

Als basis van een Indonesische Rijsttafel serveer je rijst en/of Nasi Goreng. Dit is een heerlijk gebakken rijst gerecht met groenten, kip, vlees, ei en/of garnalen. Je kunt grote garnalen gebruiken, maar gedroogde zijn ook erg smaakvol. Bij ons is de mix verkrijgbaar en de garnalen (groot/gedroogd).

 

Nasi Kuning

Als alternatief kun je rijst koken met kokosmelk en kurkuma. Hier wordt dan ¾ pandan rijst voor gebruikt en ¼ kleefrijst. Dit staat symbool voor een gouden berg en refereert aan rijkdom, geluk en voorspoed. Het wordt in heel Indonesië gegeten maar komt oorspronkelijk uit Java en Noord-Sulawesi. Ingredienten die je in het kookvocht kunt verwerken zijn, kurkuma ,pandanblad (2), citroengras (1 stengel), laos en salam blaadjes (2).

 

Sajor Lodeh

Dit is een groentegerecht met licht pittige boontjes. Je kunt van de merken Boemboe (=fijngewreven specerijenmengsel), Koningsvogel Indonesia en Sarirasa dit al heel makkelijk maken met verse of diepvries boontjes.

 

Rendang (rundvlees)

Rendang is een heel populair gerecht die in elke streetfood restaurant in Nederland al te bestellen is. Wist je dat je dit ook vrij makkelijk kunt maken door alleen sukadelappen of riblappen te halen en het samen te voegen met een Boemboe Rendang, en dan 1-3 uur te laten sudderen. Hoe langer, hoe zachter het vlees.

 

Gado Gado (vegetarisch)

Wil je toch een vegetarische vervanger van vlees of een bijgerecht, dan is gado gado wel een mooie keuze. Het is in principe een groentegerecht waarbij de voornaamste vleesvervanger tahoe of tempeh is met satésaus. Wij verzorgen taboe, tempeh en de Gado Gado saus.

 

Ikan Boemboe Bali/ Pepesan (Vis)

Dit is vis in pittige saus en heerlijk bij de witte rijst. Je kunt het maken met 6 kemirienoten, zwarte peperkorrels (½ tl), knoflook (5 tenen), sjalotten (3), lomboks (6) rawaits (3), gember (4cm), laos (3cm), kurkuma wortel (3cm), trassi (1tl), kaffir limoenblaadjes (5) palmsuiker (½ tl), limoensap, citroengras (2 stengels), citroenbasilicum (10 gr). Alles fijnmalen met een vijzel en de 2 verse makrelen in marineren en fruiten voor 10 minuten op middelhoog vuur. Deze Pepesan Ikan kun je kant en klaar bij ons uit de diepvries halen, zo makkelijk is het. Je hoeft het alleen te ontdooien en te verwarmen, saus zit erbij.

 

Atjar Campur

Dit is een kleine appetizer. Het geeft verfrissing tussen allerlei gekruide en pittige gerechten door. Dit kun je vers maken, maar wij hebben het hier lekker en makkelijk in pot en een aantal variaties.

 

Andere lekkernijen voor bij de rijst

  • Serundeng
  • Gebakken uitjes
  • Sambal Goreng Kentang

 

Sambal

Sambal geeft natuurlijk een soort finesse aan heel veel gerechten, daarom mag het niet ontbreken. We hebben hier 80 soorten sambal. Kant en klaar uit pot of vers gemaakt door de eigenaar. Het smaakt verslavend. Proef het zelf eens.

 

Kroepoek

We hebben heel veel soorten kroepoek, emping, cassave, palembang. Je kunt het zelf bakken, kant en klaar kopen van de fabriek, maar een tussenoplossing is de vers gebakken kroepoek uit onze eigen keuken.

 

Bijgerechten

Je kunt bij ons ook kant en klare loempia’s, lempers (kleefrijstrollen), pastei, rissoles bapao’s, roti kukus kopen, die als tussengerecht of bijgerecht gepresenteerd kunnen worden.

 

Dessert

  • Kwee lapis 
  • Spekkoek met 6 verschillende smaken – original / pandan/ bananen/ kokos/ chocolade/ amandel